A Discourse on Method

Avtor: René Descartes
Prevajalec: John Veitch
Vrsta gradiva: E-knjiga
Jezik: Angleščina
Založba: The Project Gutenberg
Cena: Prosto dostopna e-knjiga v javni domeni

Za vas je ta izdelek brezplačen, vendar bomo v Zavodu Jnana Bhakti Prada Trust veseli vaše donacije! Vaša podpora nam bom pomagala pri nudenju brezplačnega materiala tudi v prihodnje. Donacija je možna preko spletnega plačilnega sistema Paypal.

Šifra: 000221 Kategoriji: ,

Opis

Razprava o metodi (francosko Le Discours de la méthode) s polnim naslovom Razprava o metodi pravilnega vodenja razuma v iskanju resnice v naravoslovju je delo francoskega filozofa Renéja Descartesa, imenovanega Kartezij. Leta 1637 je bila prvič izdana v Leidnu in sicer v francoščini, leta 1644 pa ji je sledila latinska različica, izdana v Amsterdamu.

Delo je sestavljano iz šestih poglavij in ni napisano kot filozofski traktat, kot je to v navadi pri večini filozofov in znanstvenikov, temveč kot nekakšna introspekcija in razkritje lastnega iskanja in odkritja metode in načel. Razprava o metodi je sestavljana iz šestih poglavij. Že sam naslov na nek način pove, da gre za delo, v katerem je govora o metodi, ki jo avtor tudi podrobno razloži in kasneje v Meditacijah tudi uporabi. Descartesov pristop v Razpravi je nekoliko bolj znanstven, medtem ko je v Meditacijah ta pristop nekoliko bolj filozofski, kjer na samem začetku začne z izkustvom, pojasni, o čem je vse mogoče dvomiti oziroma razpravlja o iluzijah, neresničnostih, zmotah in nezanesljivosti čutil, v razpravi pa najprej poda razna mišljenja, ki zadevajo znanost. Razprava o metodi predstavlja eno najpomembnejših del sodobne filozofije, z opredelitvijo osnovnih načel znanstvene metode pa je pomembna tudi za razvoj naravoslovnih znanosti.

 

Dodatne informacije

Leto izdaje

1637/2008

Strani

53

Format