Brezdanji val

Avtor: Alen Širca
Vrsta  gradiva: Mehka vezava
Jezik: Slovenščina
Založba: KUD Logos

30,00 

Na voljo po naročilu

Šifra: 000485 Kategorije: , ,

Opis

Monografija mistične poezije, ki je zelo pomembna tudi za slovensko literarno vedo in zgodovino na splošno. Knjiga je nastala kot sad doktorske disertacije, ki jo je avtor zagovarjal junija 2011 na Oddelku za primerjalno književnost Filozofske fakultete v Ljubljani.

Monografija Alena Širce obravnava zahodno mistično poezijo od vzhodnih (semitskih) korenin do konca srednjega veka. Gre za sintetično literarnozgodovinsko delo, ki na živ in stilno razgiban način prikazuje genezo, razvoj in vrhunec mističnega pesništva.

Monografija je zelo pomembna tudi za slovensko literarno vedo in zgodovino na splošno, saj v sklepnem delu oriše začetke slovenske religiozne poezije in mističnega pesništva, ki je nastajalo na naših tleh.

Knjiga govori o vzniku, nastanku (genezi) krščanskega mističnega pesništva in o njegovem valovanju do konca srednjega veka. Gre torej za nekakšno literarno zgodovino mistične poezije na Zahodu. Tako kot vsaka druga, je tudi ta literarna histor(iograf)ija v svoji nujno cikcak plovbi po oceanu zgodovine najprej subjektivna trajektorija, poskus samorazumetja, in šele potem neka informacija, pregled, prikaz za druge.

Dodatne informacije

Format

Leto izdaje

2014

Strani

565

ISBN

9789617011197