Julian Assange – neavtorizirana avtobiografija

Avtor: Julian Assange
Prevajalec: Erik Majaron
Vrsta gradiva: Knjiga, trda vezava
Jezik: Slovenščina
Založba: Sanje

17,95 

2 na zalogi

Šifra: 000220 Kategorija:

Opis

Izjemno in po krivici spregledano delo morda najvplivnejše osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeka, ki je zamajal imperij.
Knjiga je podrobna, prvoosebna pripoved, v kateri avtor predstavi svoje nenavadno otroštvo, dobo odraščanja, v kateri se je razvil v vrhunskega hekerja, svoje prve aretacije in sodnega procesa, zatem študija in postopnega razvoja ideje, ki je danes znana pod razvpitim imenom Wikileaks.
Knjiga je nastala na podlagi niza intervjujev, ki jih je z avtorjem posnel ugledni škotski pisatelj Andrew O’Hagan. Kot je splošno znano, je Julian leta 2011, tik pred objavo knjige, odstopil od avtorizacije in s tem dovoljenja za objavo – s pojasnilom, da gre za preveč osebno izpoved.
Ker je bila pogodba že podpisana in honorar že izplačan, se je založba Canongate, avtorjevemu nasprotovanju navkljub, odločila knjigo vseeno priobčiti.

Založba Sanje je tedaj, iz lojalnosti do Juliana, tudi sama odstopila od namere, da v slovenščino prevede in objavi knjigo. Šele leta kasneje smo izvedeli, da se je Julian za to drzno potezo, med drugim, odločil tudi zato, ker mu avtorizacije in objava dela lahko škoduje pri sodnih postopkih, ki jih zoper njega razpisujejo predstavniki prav tistih držav, katerih osupljivo koruptivnost in kriminalno delovanje je Wikileaks razkrival. Tako smo knjigo prvič podrobno in z novimi očmi prebrali ter prepoznali njeno izjemno vrednost.

Po dramatičnem dogajanju v Veliki Britaniji – sramotni aretaciji Juliana Assanga v Ekvadorski ambasadi, ki predstavlja dejanje brez presedana v zgodovini ter po njegovem zaprtju v najbolj varovani, zloglasni zapor Belmarsh – smo se odločili, da knjigi kar najhitreje utremo pot do bralcev.
Prepričani smo, da gre za izjemno pomembno knjigo, ki nam pomaga razumeti etični naboj in neodložljivo nujnost boja proti korporativizmu, korupciji, neoliberalizmu, ki zadobiva vse bolj odkrite oblike fašizma brez primere.

Dodatne informacije

Leto izdaje

2019

Strani

320

Format