Primerjalno družboslovje: metodološki in vsebinski vidiki

Urednika: Niko Toš, Karl H. Müller
Vrsta gradiva: Knjiga, mehka vezava, šivana
Jezik: Slovenščina
Založba: FDV

19,18 

Šifra: 000349 Kategoriji: ,

Opis

Knjiga Primerjalno družboslovje predstavlja prispevek k pojasnjevanju pomena primerjalne metode v razvoju znanosti nasploh, osredotoča pa se na prikaz spoznavnega pomena primerjalnega pristopa na področju družbenih znanosti in še posebej sociologije.

V knjigo je umeščenih šestnajst monografskih sestavkov uglednih slovenskih družboslovcev. V prvem delu pod naslovom »Primerjalna metoda – nove raziskovalne paradigme« je podan prikaz razvoja metode od Descartesa do sodobnega družboslovja, njen spoznavni domet v raziskovanju razvojnih procesov oz. longitudinalnem raziskovanju. V drugem delu so prikazani ključni mednarodni primerjalni raziskovalni projekti, v katero je vključeno slovensko družboslovje, še posebej sociologija od leta 1990 dalje.

V tretjem delu pa so zbrani prikazi uporab primerjalnega pristopa pri raziskovanju na področju političnega komuniciranja, na obramboslovnem področju. Vrsta sestavkov v tem delu obravnava inovativne pristope, kot npr. morfološki načrt, analizo časovnih distanc, razkrivanje pristranosti v primerjalnih anketnih raziskavah ter oceni alternativnih možnosti empiričnega raziskovanja.

Dodatne informacije

Leto izdaje

2011

ISBN

978-961-235-440-4

Strani

444

Format