Spisi o umetnosti

Avtor: Sigmund Freud
Prevod: Doris Debenjak, Saš Jovanovski, Mateja Kos, Samo Krušič, Andreja Kuhelj, Bogdan Lešnik, Alenka Mercina, Marko Štuhec
Izbral, uredil in strokovno pregledal:
Bogdan Lešnik
Spremna beseda: Igor Zabel
Vrsta gradiva: Knjiga, mehka vezava
Jezik: Slovenščina
Založba: Založba /*cf

16,21 

1 na zalogi

Šifra: 000396 Kategorije: , ,

Opis

Da je Sigmund Freud ena osrednjih osebnosti 20. stoletja, ki je dodobra zaznamovala svoj čas, menda ni treba posebej poudarjati. Marsikatero njegovo delo že imamo prevedeno v slovenščino. V knjigi Spisi o umetnosti pa so zbrana samo njegova dela, ki se tako ali drugače ukvarjajo z umetniško produkcijo (s književnostjo, dramatiko, kiparstvom, slikarstvom) in umetniki. V njih avtor aplicira svoja psihoanalitična dognanja na kulturno področje.
Kakor drži, da je Freud nedvomno vplival na umetniško produkcijo 20. stoletja kar z vsem svojim opusom, pa so njegove razprave o umetnosti vplivale na prenekatero umetnostnozgodovinsko delo. Zdaj se torej odpira priložnost, da se zainteresirano bralec in bralka iz prve roke poučita o njegovih tezah o umetnosti. V knjigi so zbrani tile spisi: Psihopatske osebe na odru, Blodnja in sanje v Jensenovi noveli Gradiva, Literat in fantaziranje, Spomin iz otroštva Leonarda da Vinci, Motiv izbire skrinjice, Michelangelov Mojzes, Minljivost, Nekaj značajskih tipov, ki jih srečamo v psihoanalitičnem delu, Spomin iz otroštva v Literaturi in resnici, Das Unheimliche, Dostojevski in očetomor in Ob podelitvi Goethejeve nagrade.

Dodatne informacije

ISBN

961-6271-40-7

Strani

427

Leto izdaje

2000