Thus Spoke Zarathustra

Avtor: Friedrich Nietzsche
Prevajalec: Thomas Common
Vrsta gradiva: E-knjiga
Jezik: Angleščina
Založba: The Project Gutenberg
Cena: Prosto dostopna e-knjiga v javni domeni

Za vas je ta izdelek brezplačen, vendar bomo v Zavodu Jnana Bhakti Prada Trust veseli vaše donacije! Vaša podpora nam bom pomagala pri nudenju brezplačnega materiala tudi v prihodnje. Donacija je možna preko spletnega plačilnega sistema Paypal.

Šifra: 000017 Kategoriji: ,

Opis

Nietzschejev Zaratustra je filozofska pesnitev, ki velja za njegovo temeljno delo, v katerem avtor v treh ključnih pojmih: nadčlovek, večno vračanje in volja do moči, vpelje svoje osnovne filozofske ideje.

Nadčlovek je posameznik, ki obvladuje samega sebe in je že dosegel svojo polno moč, medtem ko človek kot rasa predstavlja zgolj most med živalmi in nadčlovekom. Ideja večnega vračanja, prisotna tudi v drugih Nietzschejevih delih, dopušča možnost, da se vsi dogodki v življenju posameznika dogajajo znova in znova, in sicer v neskončnost. Voljo do moči Nietzsche razume kot temeljno sestavino človeške identitete, zato je vse, kar počnemo, le izraz volje do moči.

V delu bomo naleteli tudi na številne kritike krščanstva, še zlasti kritiko krščanskih vrednot dobrega in zlega ter vere v posmrtno življenje. Osnova za njegovo kritiko krščanstva leži v spoznanju tratenja naših zemeljskih življenj v iskanju popolnega posmrtnega življenja, o katerem nimamo nobenih dokazov.

Dodatne informacije

Leto izdaje

2008

Strani

280

Format

ePub