The Antichrist

Avtor: F. W. Nietzsche
Prevajalec: H. L. Mencken
Vrsta gradiva: E-knjiga
Jezik: Angleščina
Založba: The Project Gutenberg
Cena: Prosto dostopna e-knjiga v javni domeni

Za vas je ta izdelek brezplačen, vendar bomo v Zavodu Jnana Bhakti Prada Trust veseli vaše donacije! Vaša podpora nam bom pomagala pri nudenju brezplačnega materiala tudi v prihodnje. Donacija je možna preko spletnega plačilnega sistema Paypal.

Šifra: 000033 Kategorije: , ,

Opis

Antikrist je miselno izzivalno delo nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja, v katerem avtor bralca spodbuja k iskrenosti in kritičnosti, do predhodno sprejetih misli sodobnega krščanstva. Po avtorjevem mnenju so temelji tistega časa, za to, kaj je prav in kaj narobe, srečo in žalost ter druge bistvene pojme, popolnoma neprimerni oziroma »za časom«. Vsak končni rezultat je po Nietzschejevem mnenju mogoče izmeriti na podlagi tega, kar on imenuje “volja do moči”.

Pridobivanje več moči povzroča srečo in moč stoji za tistim, kar je v osnovi prav, medtem ko je slabost pomanjkanje moči in povzroča žalost, zato je napačna. Avtor poziva družbo, naj se oddalji od trenutne hierarhije in naj se vrne k želji, da se obrne navznoter, k pridobivanju moči v lastni notranjosti. Usmiljenje oziroma sočutje Nietzsche smatra kot šibkost, ki lahko vodi v depresijo, zato nas v knjigi poziva k osredotočanju na tisto, kar posameznika naredi močnejšega.

Četudi Nietzsche zavzema v veliki meri proti-religiozno stališče, je naslov Antikrist rahlo zavajajoč, in bralec naj ne bi razmišljati o tem, da vsebina knjige nasprotuje Kristusu. Medtem ko delo dvomi glede religije, pa avtor nikjer ne omenja čaščenja hudiča.

Dodatne informacije

Leto izdaje

2006

Strani

100

Format