Umetnost spomina

Avtor: Frances A. YATES
Vrsta gradiva: Knjiga, broširana vezava
Jezik: Slovenščina
Založba: Studia Humanitatis

35,00 

Šifra: 000482 Kategorije: , ,

Opis

Frances Amelia Yates (1899–1981) je bila angleška zgodovinarka, ki je v svojem življenju študijsko raziskovala idejne in kulturno filozofske teme in gibanja v dobi renesanse. Skoraj štirideset let je aktivno sodelovala z znanim Institutom Warburg v Londonu in bila občasno tudi univerzitetna docentka.
V skladu s tradicijo raziskovalnega dela Instituta Warburg, je tudi sama razvijala interdisciplinarno metodo raziskovanja intelektualne zgodovine in se v svojem študiju prenosa in razvoja idejnih izročil posvetila manj znanim idejnim tokovom, kot so t.i. okultne vede, hermetično izročilo in umetnost spomina ter njihovemu vplivu na filozofijo, umetnost in kulturo v 15. in 16. stol. V svojih številnih znanstvenih delih, ki se opirajo na primarne vire in bogato strokovno gradivo, je skušala pokazati, kako so pri nekaterih avtorjih prav omenjena izročila pomembno vplivala na inovativne epistemološke prijeme, ki so posredno pogojevali nastanek novoveške intelektualne kulture.
Delo Umetnost spomina je široko eruditsko in podaja poglobljen izsek manj znane, a nikakor ne marginalne intelektualne zgodovine idej zahodne civilizacije. O tradiciji in vplivih, ki so jih imele metode spominjanja na umetnost, kulturo in znanost, na Slovenskem ni ustreznih študij. Doslej avtorice Frances A. Yates še nismo imeli v slovenskem prevodu, pa čeprav so njena dela – ob navedenem delu tudi študija o Giordanu Brunu, Francoski akademiji in druga dela o renesansi – v evropskih intelektualnih krogih široko znana in sprejeta.

Dodatne informacije

Format

Leto izdaje

2020

Strani

518

ISBN

978-961-6798-90-7