Utilitarianism

Avtor: John Stuart Mill
Vrsta gradiva: E-knjiga
Jezik: Angleščina
Založba: The Project Gutenberg
Cena: Prosto dostopna e-knjiga v javni domeni

Za vas je ta izdelek brezplačen, vendar bomo v Zavodu Jnana Bhakti Prada Trust veseli vaše donacije! Vaša podpora nam bom pomagala pri nudenju brezplačnega materiala tudi v prihodnje. Donacija je možna preko spletnega plačilnega sistema Paypal.

Šifra: 000020 Kategorije: , ,

Opis

Utilitarizem Johna Stuarta Milla velja danes za enega od temeljnih del moralne filozofije. Vsebina tega dela je bila leta 1861 najprej objavljena kot serija treh člankov, ki so tri leta kasneje izšli kot knjiga, v kateri Mill pojasnjuje, kaj utilitarizem je, z namenom, da bi ubranil, po njegovem mnenju to najboljšo etično teorijo pred široko paleto kritik in nesporazumov. Kljub številnim kritikam, ki jih je bilo deležno Millovo delo, tako za čas njegovega življenja in tudi kasneje, pa je Utilitarizem veliko prispeval k popularnosti utilitaristične etike, ki danes velja za najbolj vplivni filozofski glas liberalne humanistične morale, ki je nastala v 19. stoletju.

Mill je prevzel številne utilitaristične elemente od Jeremyja Benthama, velikega reformatorja iz devetnajstega stoletja. Tako kot Bentham je tudi Mill verjel, da je sreča edina stvar, ki si jo ljudje želijo zaradi nje same. Zato je cilj etičnega življenja povečati srečo, kar MIll imenuje “načelo koristnosti” ali “načelo največje sreče”. Mill je zagovarjal “klasične” ali “hedonistične” oblike utilitarizma. Sodobni utilitaristi pogosto zanikajo, da je sreča edino resnično dobro in trdijo, da je treba pri etičnem odločanju upoštevati različne vrednote in posledice.

Dodatne informacije

Leto izdaje

2004

Strani

67

Format