Dogodki, Novice

1. ALMIN LITERARNI POHOD

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na 1. Alminem literarnem pohodu, ki se bo odvijal 8. 10. 2022, v rojstnem mestu Celju Alme Karlin in po Alminih poteh v njegovi okolici. Dogodek je preliminarno vključen projekt Nacionalni mesec skupnega branja, katerega letošnja rdeča nit je povezava med branjem in gibanjem, ki temelji na misli irskega pisatelja in dramatika Richarda Steela, ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.

Dogodek se bo odvijal v sklopu Alminega rojstnega dne (12. 10. 1889) in bo zajemal vodenje, tematske poti, literarno ekskurzijo ter pripovedovanje in branje na prostem, tematsko vezano na izbrane lokacije, ki so povezane z Almo Karlin.

Zbor udeležencev pohoda bo v soboto, 8. 10. 2022, ob 9:00 v atriju Celjskega mladinskega centra, kjer Almino junaško podobo razstavlja na velikih panojih umetnica Sara Filipovič. Od Celjskega mladinskega centra se bomo najprej podali na ogled rojstne hiše Alme Karlin in nato do TIC-a, kjer si bomo ogledali krajši animiran film o Almi Karlin. Po ogledu animiranega filma bomo pot nadaljevali čez Krekov trg, kjer stoji kip Alme Karlin in od tu naprej ob Savinji do Zagrada in nadalje do spominske hiše Alme Karlin v Pečovniku, kjer bomo imeli postanek za počitek, malico in branje iz Alminih del. Od spominske hiše bomo pot nadaljevali mimo Celjske koče na Svetino, kjer je tudi pokopana Alma Karlin. Literarni pohod bomo zaključili predvidoma med 13:00 in 14:00 na Domu na Svetini. Od Doma na Svetini bo za udeležence literarnega pohoda organiziran prevoz nazaj v Celje.

Namen dogodka je spodbuditi zdrav življenjski slog in razvoj nasploh, ki ima hkrati tudi vlogo kakovostnega preživljanja prostega časa in sprostitve, oblikovanja ustvarjalne osebnosti ter razvijanja pozitivnega odnosa do gibanja, ki je namenjeno ljudem z različnimi interesi in potrebami ter ima na ta način tudi rehabilitacijski oziroma terapevtski učinek. Po drugi strani si s prireditvijo prizadevamo okrepiti zavedanje o knjigi kot vrednoti, ki nam omogoča, da bolje mislimo in se lažje vživljamo v druge ljudi, torej, da bolje razumemo sebe in svet okoli nas, ter da nam lahko naložba v knjigo oziroma v znanje izboljša kakovost življenja.

Vsi udeleženci pohoda prejmejo knjižno darilo založbe Alma, in sicer eno do knjig iz serije Z Almo v svet.

Idejna pobudnika Alminega literarnega pohoda sta Tibor Hercigonja in Jerneja Jezernik, avtorica dveh biografij o Almi M. Karlin in prevajalka njenih knjig.

Soorganizatorja 1. Alminega literarnega pohoda sta Celjski mladinski center in PD Matica Celje.

Dogodek sofinancira Mestna občina Celje.

Zaradi lažje organizacije so zaželene predhodne prijave. Prijavite se lahko tako, da v Fb dogodku označite, da se boste udeležili dogodka, lahko pa nam tudi pišete na e-poštni naslov: info.jnanabhaktiprada@gmail.com.

V primeru slabega vremena, bo dogodek prestavljena na prvi naslednji bolj ugoden termin.

Za udeležence pohoda bo poskrbljeno tudi za malico.

Hodili bomo s tempom najpočasnejšega.

Zahtevnost pohoda: Lahka označena pot
Oprema: Običajna pohodniška oprema
Izhodišče: Celje (241 m)
Cilj: Almin dom na Svetini (772)
Višinska razlika: 531 m
Celjski mladinski center – Zagrad / 40 min / 3,3 km)
Zagrad – Celjska koča / 1 ura ( 3,6 km)
Celjska koča – Dom na Svetini / 32 min ( 2,5 km)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja