Dogodki, Novice

Meet and Code: Z XHTML in CSS do ePub E-knjige – korak za korakom

Z XHTML in CSS do ePub E-knjige – korak za korakom

V okviru projekta Meet and Code smo pripravili osnovni tečaj priprave lastne e-knjige od osnovnega besedila in njegove priprave do končnega izdelka e-knjige, ki je pripravljena za objavo na knjigarniških platformah.

Dogodek je namenjen naslednjim učim vsebinam:
– Priprava besedila in shranjevanje v uporaben XHTML;
– Priprava XHTML-ja za uporabo v Sigilu, orodju za prelom oziroma pretvorbo v EPUB format;
– Spoznavanje in uporaba orodji za prelom oziroma pretvorbo v EPUB format;
– Verifikacija ustreznosti končnega izdelka – e-knjige.

Namen dogodka je združiti mlade motivirane ljudi k učenju, jim pokazati, kako uresničiti zamisli s kodiranjem, jih naučiti osnov kodiranja, pojasniti ta znanja in spretnosti ter jih pripraviti na prihodnost digitalnega sveta. Cilj projekta je, da mladi osvojijo pripravo besedila, ki ga bodo shranili v uporabnem XHTML-ju ter da se po korakih naučijo, na praktičnih primerih, osnov kodiranja e-knjig v jeziku XHTML, in da se seznanijo s preprostimi in brezplačnimi orodji za prelom oziroma pretvorbo v ePub format. Cilj je tudi, da se mladi naučijo razumeti, kako komunicirati s tehnologijo in spodbuditi njihovo domišljijo, ter da razvijejo več-disciplinarne in specifične digitalne kompetence. V širšem smislu je namen projekta spodbuditi digitalno preobrazbo mladih, s čimer bi v okviru digitalne strategije EU prispevali k splošnemu cilju, doseči cilj podnebno nevtralno Evropo do leta 2050.

Danes smo priča velikim digitalnim preobrazbam v številnih dejavnostih, ki prinašajo veliko novih priložnosti, načinov poslovanja, nova in boljša delovna mesta itd. Ena takšnih dejavnosti je zagotovo tudi digitalno založništvo, ki v zadnjem obdobju spreminja tradicionalne založniške trende. V tem projektu je poudarek na specifičnem delu digitalnega založništva, in to so e-publikacije, kjer se pri kodiranju le teh uporablja enak jezik (XHTML), kot se uporablja za večino spletnih strani. Za razliko od spletni strani so e-publikacije na voljo kot ena samostojna datoteka, za katere je bil v ta namen posebej zasnovan standardni format EPUB. Posebnost dogodka je v tem, da se bodo udeleženci naučili ustvariti datoteko za e-publikacije v EPUB formatu. Dogodek omogoča udeležencem, da razvijejo specifične digitalne kompetence s področja razvoja in izdelovanja digitalnih vsebin, umeščanja in poustvarjanja digitalnih vsebin ter avtorskih pravic in licenc. Digitalne preobrazbe v številnih dejavnostih prinašajo veliko novih priložnosti, načinov poslovanja, nova in boljša delovna mesta itd., zato so tovrstne kompetence ključnega pomena za izobraževanje, delo in aktivno udeležbo v družbi. Digitalna kompetenca je vitalna veščina 21. stoletja, ki jo je potrebno razvijati že v zgodnjem otroštvu.

Dogodek je namenjen mladim, v starostni skupini od 15 do 24 let.

Prijave na dogodek sprejemamo po e-pošti: knjigarna@respublications.eu ali na telefonski številki 070 358 395.

Kontaktna oseba: Tibor Hercigonja

[embedpress]https://www.facebook.com/115842805732662/videos/580434800108911/[/embedpress]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja