Dogodki, Novice

VAIŠNAVIZEM V PERSPEKTIVI UPANIŠAD

Vljudno vabljeni na dogodek z naslovom VAIŠNAVIZEM V PERSPEKTIVI UPANIŠAD, ki se bo odvijal 12. 7. 2021, ob 18:00, pri VODNEM STOLPU ob Razlagovi ulici v Celju.
Na tokratnem dogodku bomo predstavili tematiko novo izdane knjige ŚRĪ CAITANYA UPANIṢAD IZ ATHARVA VEDE. Dogodek bo popestren s glasbenim in plesnim performansom, tradicionalno indijsko glasbo Kirtano in Bharatanatyam plesom.

Tokratni dogodek bodo soustvarjali:

Eva Gosar (bharatanatyam)
Las Vedas (kirtan)
Adi Purusa das (predavanje)
Vljudno vabljeni!

O KNJIGI

Filozofske razprave, znane kot Upaniṣade, zavzemajo častno mesto v dolgi zgodovini človekovega prizadevanja, da bi doumeli Absolutno resnico, ki je onkraj dosega empiričnega znanja. Upaniṣade označujejo začetek transcendentalnega znanja, ki tvori esenco Ved v smislu najvišje oblike filozofskega znanja, zato se smatrajo kot glava Ved (śruti śiraś). Poznane so tudi kot Vedānta, konec oziroma zaključek (anta) vsega znanja (veda). Śrī Caitanya Upaniṣad je vaiṣṇavska Upaniṣada in uživa svojevrsten ugled med Upaniṣadami. Opisuje edinstven položaj in pojavitev Śrī Caitanye Mahāprabhuja ter veličasten položaj in pomembnost mahā-mantre. Napisana je v sanskrtskem jeziku in je tesno povezana s starodavno Atharva Vedo. Śrī Caitanya Upaniṣado je objavil Śrīla Bhaktivinoda Ṭhākura in je prvotno izšla pri založbi Śrī Caitanya Press leta 1887 v Kalkuti v Bengaliji. V slovenski izdaji predstvljamo celoten prevod Śrī Caitanya Upaniṣade iz Atharva Vede s komentarji Śrīla Śacīdanande Bhaktivinode Ṭhākure – Śrī Caitanya-Caraṇāmṛta-bhāṣya.

KIRTANA je skupinska mantra meditacija, ki se smatra za enega boljših procesov joge, kjer se um v njegovem nenehnem iskanju sreče, s petjem vedskih manter, katere se smatrajo za čisto duhovno energijo in z njihovim pozornim poslušanjem ter izgovarjanjem, osvobaja tesnobe, nemira in ostali neugodnosti. Tokratni kirtan večer bo ustvarjala glasbena skupina Las Vedas.

BHARATANATYAM je tradicionalni indijski klasični ples, ki izvira iz Tamil Naduja. V starodavnih časih so bharatanatyam plesali v templjih in na dvorih južne Indije. Je eden od splošno priznanih oblik indijskega klasičnega plesa in izraža južno-indijske religiozne teme in duhovne ideje, zlasti o šaivizmu, vaišnavizmu in šaktizmu.

[embedpress]https://fb.watch/e6nuMyBt8c/[/embedpress]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja