Dogodki, Novice

Nacionalni mesec skupnega branja v Celju

Projekt Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) je namenjen skupnemu razmisleku o ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Pobudniki in organizatorji projekta NMSB so pomembni deležniki na področju bralne pismenosti in kulture, ki so združeni v nacionalni mreži za bralno pismenost, katere nosilec je Andragoški center Slovenije. Nacionalni mesec skupnega branja je vseslovenski projekt, ki se bo letos odvijal že tretje leto zapovrstjo, in sicer od 8. septembra 2020 do 11. oktobra 2020. Letos je v okviru projekta posebna pozornost namenjena izjemni mreži splošnih knjižnic z možnostmi spletnih poti do knjig, kot na pomen različnih dostopov do e-zbirk različnih bralnih gradiv, po drugi strani pa je poudarek na pomenu domače knjižnice, ki ima velik vpliv na bralno pismenost in vzgojo bralcev za vse življenje.

Zavod Jnana Bhakti Prada Trust v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom, v okviru projekta NMSB pripravlja štiri literarne dogodke v Celju:


Pogovor z Antonom Volkovom, učiteljem argentinskega tanga in avtorjem knjige OBJEM MED DVEMA KORAKOMA
Sobota 19. september, ob 18. uri
MCC, Celjski mladinski center

O AVTORJU
Anton Volkov je poklicni plesalec in učitelj argentinskega tanga. Na plesnem področju deluje že več kot 17 let. Poklicno pot plesalca je izbral potem, ko je zaključil kariero v borilnih športih. Pred prihodom v Slovenijo je poučeval tango na svoji šoli v Moskvi, kot gostujoči maestro pa tudi v številnih evropskih državah in Izraelu. Sedaj svoje delo nadaljuje v Ljubljani in v Novem mestu. Poučevanje argentinskega tanga je več kot le njegov poklic, je njegovo življenjsko poslanstvo. Del te njegove velike radosti bi rad delil z vami, saj verjame, da so ljudje, ki plešejo, srečnejši, tolerantnejši, bolj razumevajoči in tenkočutni.

O KNJIGI
Knjiga OBJEM MED DVEMA KORAKOMA na zabaven, zanimiv in izpoveden način predstavi pot poklicnega plesalca argentinskega tanga in maestra Antona Volkova. V njej nam umetnik razkrije številne izzive, s katerimi se je srečal na svoji ustvarjalni plesni poti. Knjiga odlično naslika mavrični svet argentinskega tanga, ki je svet improvizacije, umetnosti gibanja in neštetih možnosti osebnega izražanja.

Želite Antona volkova spoznati tudi osebno? Vas zanima kaj mu daje gonilno moč, motivacijo, inspiracijo in kaj se skriva za vsemi temi skrivnostmi sveta improvizacije, zaupanja, povezave, umetnosti, številne možnosti osebnega izražanja v tangu, osebnega razvoja, razcveta? In zakaj vso to razburjenje okoli objema?

Če ste odgovorili pritrdilno, potem vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na dogodku.

Vstop prost.

[embedpress]https://www.facebook.com/115842805732662/videos/470392410552633/[/embedpress]


Predstavitev knjige Andreja Pešca, VZGOJA MOTIVIRANIH, ZDRAVIH IN ODGOVORNIH OTROK
Sobota 26. september, ob 19. uri.
MCC, Celjski mladinski center

Vsebina:
– mami, zakaj se moram to učiti, kje bom to potreboval
– kako najbolje skrbeti za razvoj otrok na vseh področjih v različnih obdobjih njihovega življenja?
– Celostno zdravje in zaščita otrok pred sodobnimi vplivi.
– Zakaj otroci ne poslušajo? Kako jih pripraviti do tega?
– Kako na zdravje otroka vpliva odnos med staršema?
– Čustvena inteligenca in moč komunikacije.
– Umetnost razvijanja okusa za učenje, trud in delo.
– Kako odkriti, kaj resnično veseli in navdihuje našega učenca, sina, hčer ter ključne razlike skrivnosti pristopa vsakem posamezniku.
– Skrivnosti optimalne predaje znanja.
– Odnosi med starši in strokovnimi delavci.
– Enostarševske družine.
– Praktični primeri in zgodbe iz vsakdanjega življenja.
– Vprašanja in odgovori.

Avtor knjige je Andrej Pešec, univ. dipl. politolog, ki deluje kot celostni psiholog, pedagog, trener in strokovnjak za odnose, leadership ter osebni razvoj; sodeluje s preko 180 zavodi v Sloveniji in na tujem.

Vodil je že preko 1500 predavanj, webinarjev in izobraževanj, za katere so značilni nenavadni praktični primeri, sinteza sodobnih celostnih znanj, leadershipa in motivacijske filozofije ter zanimive zgodbe iz vsakdanjega življenja.

Vstop prost.

[embedpress]https://www.facebook.com/115842805732662/videos/947258839116914/[/embedpress]

 


VAIŠNAVIZEM V PERSPEKTIVI UPANIŠAD, predstavitev knjižne tematike Šri Čajtanja Upanišad
Petek 2. oktober, ob 18. uri.
MCC, Celjski mladinski center

Vstop prost!


Predavanje z naslovom TERAPEVTSKE PRAVLJICE V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU, socialne pedagoginje in avtorice uspešne zbirke Terapevtske pravljice za otroke, Deni Kragelj.
Sobota 10. oktober, ob 18. uri.
MCC, Celjski mladinski center

ZAKAJ TERAPEVTSKE PRAVLJICE?

Omogočajo nam uvid v otrokovo počutje in dojemanje. Njegove stike obravnavajo resno in ponujajo konkretne rešitve. Otroku pomagajo poimenovati in (raz)ločiti občutke in čustva.

Kakovostna pravljica ne zatiska oči pred realnimi situacijami. Včasih ne vemo, kako otroku predstaviti spremembe in nove izzive. Terapevtske pravljice bodo otroka opolnomočile ter mu dale vedeti, da je sposoben, da zmore, da ni edini z neko težavo in da v njej ni sam. Pravljica tako nam kot tudi otroku predstavlja varen kotiček. Zavedamo se, da bo konec srečen in da rešitev vedno obstaja.

O AVTORICI

Deni Kragelj je končala študij socialne pedagogike, ki celostno pristopa k posamezniku in je usmerjena k rešitvam. Ta študij je znan po številnih praktičnih nalogah in projektih. Delala v različnih institucijah ter se pri svojem delu srečala z vso paleto težav in posebnih potreb pri otrocih. Za gibalno ovirane otroke je iskala različne načine in pristope, ki bi jim polepšali dan. Velik učinek in napredek je opazila pri pripovedovanju pravljic, ki podarijo občutek bližine.

Delo z otroki, še najbolj pa s tistimi, ki so jih pestile vedenjske težave, je vedno bila njena strast. Iskala je pot do njih, ustvarjala stik z njimi in gradila odnos. Kot mama, pedagoginja in animatorka je ustvarjala gradivo, ki pomaga pristopiti k otrokom in predelati vsakdan. Za vstop v domišljijski svet zgodb so ji zelo pomagale številne animacije otrok, ki jih je kot dolgoletna koordinatorka dogodkov izvajala po vsej Sloveniji. Želela je spoznati otroka, vstopiti v njegov svet in mu ga pričarati. Tako je v sodelovanju s starši in strokovnjaki ustvarila pravljice, ki (p)odpirajo najbolj aktualne teme.

O ZBIRKI TERAPEVTSKIH PRAVLJIC

Zbirka terapevtskih pravljic za otroke, olajša vzgojo in pristop k otrokovi notranjosti, njegovemu čustvenemu svetu in doživljanju sveta. Vsaka zbirka poleg ilustriranih zgodbic vsebuje tudi pobarvanke in zvočne pravljice. Pravljične zgodbe so ravno prav dolge, da jim otrok lahko sledi kljub težkim temam. Knjigi je priložen tudi CD z zvočnimi posnetki pravljic in pobarvanke. Na CD-ju namenoma ni dodatnih zvokov, ki bi otroku jemali pozornost. Otrok se ob poslušanju počuti, kot da bi mu brali starši. in pobarvanke. Pobarvanke po ilustracijah iz knjige so dostopne na www.deni.si. Otroku omogočajo, da slišano pravljico predela v svoji intimi. Z njimi išče pot in rešitev ter raziskuje globino zgodbe. Namenoma je na pobarvankah prostor, kjer lahko otrok sam nariše podrobnosti.

Vstop prost!

Dogodke bo možno spremljati tudi v živo preko spleta, na Facebook strani Jnana Bhakti Prada Trust.